Moje láska k máku je v naší rodině občas terčem vtipů, kdysi jsem ho totiž jedla denně a mlela ho na mámině robotu tak často, až se zoubky mlýnku zbrousily dohladka... Dneska ho už tak často nejím, ale na švestkové knedlíky mák rozhodně patří!
Na asi 20 knedlíků:
300 g brambor
100 g hrubé mouky sůl 15 g másla 1 menší vejce švestky
Na posypání:
mák
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
Brambory uvaříme ve slupce, ideálně den předem. Oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, změklé máslo a vejce.
Zpracujeme těsto, ze kterého utrháváme kousky a do každého zabalíme nevypeckovanou švestku (lépe se balí). Vložíme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme asi 5 minut. Vyjmeme knedlíky z vody, vložíme na talíř, posypeme mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Comments