top of page
DSC_1002.JPG
Obrázek autoraHolka v zástěře

Alsaský jablečný koláč


Kdybych měla upéct podzimní koláč, který se hodí pro lenošení pod dekou u praskajícího krbu s šálkem čaje, bude to určitě tenhle. Křehké těsto, zkaramelizovaná jablka, zalitý smetanou. Jemný, sladký akorát a moc dobrý!

 

300 g hladké mouky 15 g krystalového cukru 2 špetky soli 150 g másla 1 vejce 4 lžíce studené vody

Na náplň

4 velká jablka 20 g cukru krupice na posypání

2 vejce 70 g cukru krupice vanilkový cukr 150 ml smetany ke šlehání 50 ml mléka

Mouku s cukrem a solí smícháme, přidáme změklé máslo a vejce a nakonec vodu. Prsty vytvoříme drobenku a na vále vypracujeme v hladké těsto, které dáme asi na hodinu do lednice. Poté vyválíme na asi 4 mm silný plát, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Dáme opět na půl hodiny do lednice.

Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180°C, poklademe těsto jablky, posypeme cukrem a dáme péct na 20 minut. V míse prošleháme vejce s oběma cukry, přilijeme smetanu a mléko. Po 20 minutách pečení korpusu s jablky koláč vyndáme a zalijeme připravenou směsí. Pečeme asi 30 minut, až začne zlátnout.

1 353 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page