Kdybych měla upéct podzimní koláč, který se hodí pro lenošení pod dekou u praskajícího krbu s šálkem čaje, bude to určitě tenhle. Křehké těsto, zkaramelizovaná jablka, zalitý smetanou. Jemný, sladký akorát a moc dobrý!
300 g hladké mouky
15 g krystalového cukru
2 špetky soli
150 g másla
1 vejce
4 lžíce studené vody
Na náplň
4 velká jablka
20 g cukru krupice na posypání
2 vejce
70 g cukru krupice
vanilkový cukr
150 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
Mouku s cukrem a solí smícháme, přidáme změklé máslo a vejce a nakonec vodu. Prsty vytvoříme drobenku a na vále vypracujeme v hladké těsto, které dáme asi na hodinu do lednice. Poté vyválíme na asi 4 mm silný plát, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Dáme opět na půl hodiny do lednice.
Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180°C, poklademe těsto jablky, posypeme cukrem a dáme péct na 20 minut. V míse prošleháme vejce s oběma cukry, přilijeme smetanu a mléko. Po 20 minutách pečení korpusu s jablky koláč vyndáme a zalijeme připravenou směsí. Pečeme asi 30 minut, až začne zlátnout.
Comments