Holka v zástěře
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou

Nemohlo by to ovoce dozrávat nějak postupně v průběhu celého roku? Všechno je to najednou a od angreštu po višně to miluju a nevím co dřív! Borůvky začínají a tak si kupte půl litru, bude to na tenhle koláč akorát a ještě budete mít modrou pusu. :-)
170 g másla 160 g krupicového cukru 3 velká vejce 220 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva sáček vanilkového cukru 150 ml zakysané smetany 400 ml borůvek
Na krém: 200 g jemného tvarohu 80 g moučkového cukru (podle chuti) 200 ml borůvek
Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
Vejce utřeme s cukrem, přidáme změklé máslo, prášek do pečiva a vanilkový cukr a mícháme do doby než směs zesvětlá. Poté do těsta přidáme zakysanou smetanu a nakonec borůvky, které jen opatrně několikrát do těsta lžící obrátíme, aby se těsto příliš neobarvilo.
Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 50 minut. Zda je hotovo ověříme zapíchnutím špejle do těsta – pokud vyjde suchá, koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a poté rozepneme „manžetu“ formy a necháme úplně vychladnout.
Mezitím si připravíme krém smícháním tvarohu a moučkového cukru. Po vychladnutí korpus potřeme tvarohem a posypeme borůvkami.