DSC_1002.JPG
  • Holka v zástěře

Borůvkový koláč se zakysanou smetanou


Nemohlo by to ovoce dozrávat nějak postupně v průběhu celého roku? Všechno je to najednou a od angreštu po višně to miluju a nevím co dřív! Borůvky začínají a tak si kupte půl litru, bude to na tenhle koláč akorát a ještě budete mít modrou pusu. :-)

170 g másla 160 g krupicového cukru 3 velká vejce 220 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva sáček vanilkového cukru 150 ml zakysané smetany 400 ml borůvek

Na krém: 200 g jemného tvarohu 80 g moučkového cukru (podle chuti) 200 ml borůvek

Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.

Vejce utřeme s cukrem, přidáme změklé máslo, prášek do pečiva a vanilkový cukr a mícháme do doby než směs zesvětlá. Poté do těsta přidáme zakysanou smetanu a nakonec borůvky, které jen opatrně několikrát do těsta lžící obrátíme, aby se těsto příliš neobarvilo.

Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 50 minut. Zda je hotovo ověříme zapíchnutím špejle do těsta – pokud vyjde suchá, koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a poté rozepneme „manžetu“ formy a necháme úplně vychladnout.

Mezitím si připravíme krém smícháním tvarohu a moučkového cukru. Po vychladnutí korpus potřeme tvarohem a posypeme borůvkami.

80 zobrazení
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 Holka v zástěře