Nemohlo by to ovoce dozrávat nějak postupně v průběhu celého roku? Všechno je to najednou a od angreštu po višně to miluju a nevím co dřív! Borůvky začínají a tak si kupte půl litru, bude to na tenhle koláč akorát a ještě budete mít modrou pusu. :-)
170 g másla
160 g krupicového cukru
3 velká vejce
220 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
sáček vanilkového cukru
150 ml zakysané smetany
400 ml borůvek
Na krém:
200 g jemného tvarohu
80 g moučkového cukru (podle chuti)
200 ml borůvek
Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
Vejce utřeme s cukrem, přidáme změklé máslo, prášek do pečiva a vanilkový cukr a mícháme do doby než směs zesvětlá. Poté do těsta přidáme zakysanou smetanu a nakonec borůvky, které jen opatrně několikrát do těsta lžící obrátíme, aby se těsto příliš neobarvilo.
Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 50 minut. Zda je hotovo ověříme zapíchnutím špejle do těsta – pokud vyjde suchá, koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a poté rozepneme „manžetu“ formy a necháme úplně vychladnout.
Mezitím si připravíme krém smícháním tvarohu a moučkového cukru. Po vychladnutí korpus potřeme tvarohem a posypeme borůvkami.
ความคิดเห็น