Tyhle koláče jsou klasika, kterou není potřeba moc představovat - kynuté těsto s několika náplněmi, zdobené tzv. merhováním. "Hanba fuj, prasečina na entou," říkala moje učitelka na ZŠ na ruční práce, když viděla jak pracuju s moduritem nebo háčkuju. Když koukám na to zdobení, musím jí dát za pravdu. :-) Ale rozhodující je chuť a ta je skvělá!
Na asi 10 větších koláčů:
70 g droždí
500 ml teplého mléka nebo i víc
220 g krupicového cukru + kostka cukru na kvásek
1 vejce + 3 žloutky
1 kg polohrubé mouky
250 g másla, změklého
1 sáček vanilkového cukru
kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
1 lžička soli
100 ml rumu
1 lžíce oleje
1 rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů
mandle a rozinky na ozdobu
Tvarohová náplň:
500 g tučného tvarohu v alobalu
5 g vanilkového pudinkového prášku
vanilkový cukr
2 vejce
Maková náplň:
100 g máku
75 ml mléka
10 g moučkového cukru
lžíce povidel
trochu rumu
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Nejdřív necháme vzejít kvásek: do kastrůlku s ohřátým mlékem (ne horkým!) dáme trošku cukru a přidáme rozdrobené droždí. V robotu vyšleháme vejce a žloutky do světlé pěny a přidáváme postupně ostatní suroviny. Vypracujeme pružné těsto, které si poté vyklopíme na vál a ještě propracujeme rukama. Bochánek zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout, těsto by mělo znásobit objem. Pak ho znovu propracujeme rukama, rozdělíme na stejně velké dílky – celé těsto zvážím a rozdělím na deset stejně vážících bochánků. Na vymazaném plechu rukou vypracujeme koláč, prsty vytvoříme okraje a necháme ještě asi 15 – 20 minut kynout. Mezitím si připravíme náplně: Na tvarohovou vše smícháme dohromady, na makovou ohřejeme mléko, spaříme mák, přidáme cukr podle chuti a na zahuštění lžíci povidel. Můžeme přidat trochu rumu. Náplně vložíme do cukrářských sáčků, můžeme použít i zdobící špičky a zdobíme koláče podle své fantazie.
Před pečením potřeme okraje rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 20 - 25 minut, až okraje zrůžoví. Po vyndání hned potíráme okraje rozpuštěným máslem s troškou rumu.
Recept na kynuté těsto je z kuchařky Dity P.
Comments