Když jsme letěli do Barcelony, představovala jsem si, jak budeme jíst tapas a chodit po městě s kornoutkem churros. S tapas problém nebyl, ale sehnat dobré křupavé churros trochu ano. Nakonec jsme je našli a já si tímhle receptem Španělsko znovu připomínám.
45 g másla
265 ml vody
špetka soli
celá skořice
140 g hladké mouky
1 malé vejce
Na obalení:
100 g cukru krupice
1 lžička mleté skořice
Čokoláda na namáčení:
60 g hořké čokolády
50 ml šlehačky
Do hrnce dáme vodu, přidáme máslo a skořici. Jakmile se voda začne vařit, skořici vyndáme, přidáme trochu vanilkového extraktu a za stálého míchání přidáváme po částech prosátou mouku. Mícháme, aby vznikla hladká směs bez žmolků. Necháme asi 2 minuty odstát a vmícháme vejce a pořádně rozmícháme do hladkého těsta.
Do hrnce vlijeme slunečnicový olej a necháme ho na středním plameni rozpálit. Těsto vložíme do sáčku s hvězdicovou koncovkou a do rozpáleného oleje vytlačíme asi 6 cm dlouhé kousky, smažíme po obou stranách dozlatova.
Po usmažení dáme na papírovou utěrku okapat a ještě teplé obalíme v cukru se skořicí. Neskladujte je v krabici, pod pokličkou apod., jinak vám „zgumovatí“ a nebudou křupat, ideálně je ihned po usmažení podávejte.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme smetanu a mícháme až se obě suroviny spojí v hladký krém. Churros namáčíme do čokolády.
Comments