Vybrat si koláček s povidly, nebo s tvarohem? A co takhle obě náplně dohromady? Povidla uvnitř a tvaroh nahoře. Nebo naopak! Krásně měkké a nadýchané, k nedělnímu čaji jako stvořené.
Na 20 koláčků:
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
2 lžíce rozpuštěného másla
3 lžíce oleje
260 ml mléka
25 g droždí
2 žloutky
špetka soli
75 g cukru krupice
citrónová kůra
vanilka nebo vanilkový extrakt
Náplň:
povidla
Tvarohová náplň:
250 g tvaroh v alobalu
vanilkový cukr
vejce
rozinky
Drobenka:
změklé máslo
polohrubá mouka
cukr krupice
Do hrníčku dáme trochu vlažného mléka, rozdrobíme droždí a přisypeme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, vlijeme kvásek, přidáme žloutky, zbytek mléka, cukr, rozpuštěné máslo, olej, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a sůl.
Vypracujeme vláčné těsto, posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Po vykynutí vyválíme plát vysoký asi 1 cm a vykrajujeme skleničkou kolečka, na která dáme lžičku povidel nebo tvarohu, zabalíme a dáme na máslem vymazaný plech spojem dolů a uprostřed prsty vytvoříme důlek.
Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a do důlku dáme jinou náplň, než kterou jsme použili na vnitřek koláčku. Posypeme drobenkou (nebo jí vynecháme a po upečení jen pocukrujeme) a dáme do trouby vyhřáté na 170°C asi na 40 minut, až okraje začnou zlátnout.
Recept od http://dolcevita.blog.cz/
Comments