Jako dítěti mi vrtalo hlavou, proč se čajové sušenky tak jmenují, když v nich čaj není. Že se podávají k čaji? Tak to mají být logicky „kčajové sušenky“, ne? Tyhle ovšem čaj obsahují a jsou úžasně křehké a dobré.
90 g másla
30 g kukuřičného škrobu
30 g moučkového cukru
90 g hladké mouky
2-3 lžičky sypaného černého čaje (výborný je například Irish Cream)
špetka soli
Do mísy nasypeme všechny mouku, škrob, špetku soli. Přisypeme černý čaj (pokud nemáte sypaný, roztrhněte dva pytlíkové čaje) a promícháme. V další misce vyšleháme změklé máslo s cukrem, přimícháme sypkou směs a vypracujeme těsto. Zpracujeme v bochánek, který dáme do ledničky alespoň na hodinu odležet.
Troubu předehřejeme na 180°C, z těsta utrhujeme kousky o velikosti menšího vlašského ořechu a tvoříme kuličky. Klademe na plech v mírných rozestupech a každou lehce zmáčkneme vidličkou. Pečeme asi 15 minut, až začnou lehce růžovět. Skladujeme v papírové krabičce.
Comments