Všude je plno zrajícího ovoce a na tyhle koláčky můžete použít co je zrovna po ruce - rybíz, jahody, višně, ostružiny, třešně... A jejich výhodou je bezesporu také to, že nemusíte být precizní - kraje zkrátka nějak přehnete a na dokonalý kulatý tvar nikdo nekouká. Drobné nedokonalosti jsou přece známkou ruční práce.
Na 4 koláčky o průměru 14 cm:
200 g hladké mouky
100 g studeného másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
2 lžíce ledové vody
Na náplň:
250 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce
třtinový cukr podle kyselosti ovoce
Mouku, cukr a špetku soli promícháme, přidáme nakrájené studené máslo a žloutek, studenou vodu (nebo mléko) a zpracujeme v těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice alespoň na 30 minut chladit.
Poté troubu rozpálíme na 180°C, těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme asi na 3 mm vysoký plát, snažíme se o kulatý tvar, případně na těsto přiklopíme talířek a objedeme nožem. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Ovoce nakrájíme, smícháme s třtinovým cukrem a plníme – necháme asi 3 cm od krajů. Okraje zvedneme, přimáčkneme a dáme péct asi na 40 minut, až galetky začnou zlátnout. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Comments