Některé druhy zákusků se v cukrárnách drží roky. Což je i tenhle případ. Akorát já si pamatuju, že vždycky byl košíček rozmočený a navrchu pod vrstvou želatiny bylo kousek kiwi a mandarinka z kompotu. Tak jsem si ten recept vylepšila, vanilkový krém zasypala ovocem a želatiny dala jen tenkou vrstvu.
Na cca 15 tartaletek, případně 7 větších (jako na fotce)
150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
½ vanilkového cukru
citrónová kůra
100 g másla
1 žloutek
Náplň:
250 ml plnotučného mléka
35 g krupicového cukru
½ vanilkového cukru
1 vanilkový pudink
60 g másla
ovoce
čiré dortové želé
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z ½ citrónu, přidáme sůl a nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto a dáme do lednice odpočinout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta ukrajujeme kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačíme do formiček a pečeme asi 15 minut dozlatova. Necháme mírně vychladnout a vyklepneme z formiček.
Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Kastrůlek přetáhneme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Do mírně zchladlého pudinku zašleháme máslo a zbylý cukr. Krémem naplníme cukrářský sáček se zdobicí špičkou a nastříkáme do jednotlivých košíčků. Pokud se obáváte rozmočení košíčků, je možné je před naplněním uvnitř potřít tenkou vrstvou rozpuštěné bílé čokolády.
Poklademe ovocem (borůvky, maliny, jahody, rybíz, ostružiny apod.) a dáme ztuhnout do ledničky. Želé připravíme podle návodu a potíráme mašlovačkou nebo štětcem.
Recept je z časopisu Apetit.
Comments