top of page
DSC_1002.JPG
Obrázek autoraHolka v zástěře

Kremrole


Naše teta Anina peče už čtyřicet let ty nejbáječnější, nejkřehčí, nejvoňavější kremrole široko daleko, které nesmí chybět na žádné rodinné oslavě. Chtěla jsem se je naučit, proto jsem k ní vyrazila na kurz. Moje první kremrole jsou na fotce a Vaše první si upečte podle receptu. :-)

 

Tuková část 245 g másla 50 g hladké mouky

Vodánek 300 g hladké mouky 3 žloutky 10 ml octa špetka soli 150 ml vody (raději méně a postupně přidávat)

Sníh:

3 bílky 180 g cukru krupice

Ruce si umyjeme ve velmi studené vodě, aby se nám při přípravě tukového těsta máslo pod rukama nerozehřívalo příliš rychle. Zpracujeme máslo s moukou, vypracujeme kostku a dáme do lednice. Pak si připravíme vodánek: na vál nasypeme mouku se špetkou soli, uděláme důlek, vyklepneme žloutky, ocet a vodu. Zpracováváme lžící od středu, postupně zapracováváme mouku a až vytvoříme kouli hladkého těsta, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ji také odpočívat, obě části těsta asi 30 minut.

Odležený vodánek vyválíme do tvaru čtverce, na něj položíme doprostřed napříč kostku tukového těsta a zabalíme jako obálku. Jemně rozválíme (ne na tenký plátek!) a zabalíme jako dopis (na 3 části), vložíme do vlhké utěrky a dáme zase do lednice asi na 20 minut. Pak vyndáme z lednice, rozválíme a opět složíme, opakujeme minimálně 4x, ale můžete překládat i desetkrát, podle časových možností - čím víckrát přeložíte, tím víc bude těsto listovat.

Těsto vyválíme na velmi tenký plát o rozměru asi 60x15 cm a nakrájíme na proužky o šířce asi 3 cm. Na trubičku namotáme od širšího konce k užšímu a na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10-15 minut, až začne růžovět. Ještě teplé stáhneme z trubiček a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme sníh: Bílky ušleháme dotuha, přidáme cukr a zašleháme. Mísu pak vložíme do vodní lázně a šleháme do pevného lesklého sněhu, trvá to asi 10 minut. Naplníme si cukrářský sáček a plníme vychladlé kremrole. Před podáváním pocukrujeme.

730 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page