Naše teta Anina peče už čtyřicet let ty nejbáječnější, nejkřehčí, nejvoňavější kremrole široko daleko, které nesmí chybět na žádné rodinné oslavě. Chtěla jsem se je naučit, proto jsem k ní vyrazila na kurz. Moje první kremrole jsou na fotce a Vaše první si upečte podle receptu. :-)
Tuková část
245 g másla
50 g hladké mouky
Vodánek
300 g hladké mouky
3 žloutky
10 ml octa
špetka soli
150 ml vody (raději méně a postupně přidávat)
Sníh:
3 bílky
180 g cukru krupice
Ruce si umyjeme ve velmi studené vodě, aby se nám při přípravě tukového těsta máslo pod rukama nerozehřívalo příliš rychle. Zpracujeme máslo s moukou, vypracujeme kostku a dáme do lednice. Pak si připravíme vodánek: na vál nasypeme mouku se špetkou soli, uděláme důlek, vyklepneme žloutky, ocet a vodu. Zpracováváme lžící od středu, postupně zapracováváme mouku a až vytvoříme kouli hladkého těsta, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ji také odpočívat, obě části těsta asi 30 minut.
Odležený vodánek vyválíme do tvaru čtverce, na něj položíme doprostřed napříč kostku tukového těsta a zabalíme jako obálku. Jemně rozválíme (ne na tenký plátek!) a zabalíme jako dopis (na 3 části), vložíme do vlhké utěrky a dáme zase do lednice asi na 20 minut. Pak vyndáme z lednice, rozválíme a opět složíme, opakujeme minimálně 4x, ale můžete překládat i desetkrát, podle časových možností - čím víckrát přeložíte, tím víc bude těsto listovat.
Těsto vyválíme na velmi tenký plát o rozměru asi 60x15 cm a nakrájíme na proužky o šířce asi 3 cm. Na trubičku namotáme od širšího konce k užšímu a na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10-15 minut, až začne růžovět. Ještě teplé stáhneme z trubiček a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme sníh: Bílky ušleháme dotuha, přidáme cukr a zašleháme. Mísu pak vložíme do vodní lázně a šleháme do pevného lesklého sněhu, trvá to asi 10 minut. Naplníme si cukrářský sáček a plníme vychladlé kremrole. Před podáváním pocukrujeme.
Comments