top of page
DSC_1002.JPG
Obrázek autoraHolka v zástěře

Kynuté šátečky


Šátečky z kynutého těsta které ale vůbec kynout nemusí, po upečení měkké jako polštářek, z mísy záhadně mizí jeden po druhém...

 

Na 2 velké plechy:

350 g hladké mouky 150 g polohrubé mouky troška soli 250 ml mléka 75 ml oleje 70 g másla 42 g droždí (1 kostka) 1 celé vejce 1 žloutek 3 lžíce cukru

Na potření: 1 vejce

Troubu si předehřejeme na 180°C. Trošku mléka ohřejeme v kastrůlku, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme oba druhy mouky se solí, vejci, cukrem a přidáme zbytek mléka, poté vlijeme kvásek. Nakonec přimícháme rozpuštěné (ne horké!) máslo s olejem a zpracujeme ve vláčné těsto.


Těsto vypadá řídké, ale bude z něj krásně vláčný bochánek. Ten rozdělíme na dvě části, rozválíme do čtverce ze kterého vykrajujeme čtverečky o rozměrech asi 8x8 cm. Do středu dáme lžičku povidel a přeložíme protilehlé cípy k sobě. Pořádně seštípneme konce, těsto ještě kyne a střed by se mohl rozlepit. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby. Až začnou šátečky zlátnout, vyndáme je, necháme vychladnout a pocukrujeme.


262 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page