Kynuté buchty plněné tvarohem, mákem nebo povidly. Myslím, že pro tyhle by líný Honza z pece klidně seskočil!
500 g hl. mouky
250 ml mléka
2 vejce
špetka soli
50 g másla
½ kostky droždí (20 g)
150 g cukru krupice
sádlo na potření buchet
1 lžíce másla
rum
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce rozinek namočených v rumu
2 žloutky
60-100 g cukru moučka
Mléko rozdělíme do dvou kastrůlků a oba lehce zahřejeme. V jednom rozpustíme máslo a do druhého dáme trochu cukru a rozdrobíme droždí. Necháme nakynout kvásek.
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, rozklepneme vejce a přilijeme ohřáté mléko s máslem a kvásek. Vypracujeme v hladké těsto, poprášíme moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout, dokud neznásobí svůj objem. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme asi 1 cm silný plát, skleničkou vykrájíme kolečka, která budeme plnit. Doprostřed každého kolečka dáme trochu náplně, okraje těsta přehneme a a stiskneme k sobě. Zlehka vyválíme kuličky a klademe spojem dolů do pekáče vymazaného rozpuštěným sádlem. Důkladně ze všech stran potřeme každou buchtu sádlem a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 25 minut dozlatova.
V kastrůlku zpěníme máslo s rumem a ještě horké buchty po upečení pomažeme. Při podávání pocukrujeme.
Recept je z kuchařky Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně.
コメント