Podle wikipedie je prý lívanec druh moučníku podobný palačince. Pche! Palačinky nejsou pro tyhle krasavce vůbec žádný soupeř. Nadýchané lívanečky, polité javorovým sirupem, třeba s kouskem rozpouštějícího se másla versus tenká placička natřená marmeládou? Recept na vítěze máte tady.
Na asi 16 lívanců:
700 ml mléka
400 g polohrubé mouky
20 g droždí (půl kostky)
40 g cukru moučka
2 vejce
špetka soli
Na ozdobení:
ovoce, řecký jogurt, javorový sirup... podle Vaší chuti
Nejdříve si připravíme kvásek: do hrnku nalijeme trochu teplého mléka, přisypeme špetku cukru a rozdrobíme droždí. V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přilijeme kvásek. Ve zbytku mléka rozšleháme dvě vejce a přilijeme do směsi. Promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme asi na 45 minut na teplé místo kynout.
Lívanečník rozpálíme na středním plameni a vytřeme přepuštěným máslem nebo kokosovým olejem, lžící nabíráme těsto (po vykynutí už nepromícháváme) a smažíme po obou stranách dozlatova.
留言