Holka v zástěře
Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč s drobenkou patří do každé kuchařky a tenhle je můj oblíbený. Švestky jsem ještě dnes zahlédla na trhu a pokud nevíte co na víkend upéct, vyzkoušejte ho.
Na menší formu:
125 g hladké mouky 125 g polohrubé mouky 30 g másla 30 g sádla 45 g cukru 15 g droždí 1 žloutek špetka soli trošku mléka (asi 120 ml) 1 kg švestek
Na drobenku:
hrubá mouka cukr krupice změklé máslo
Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Mouky smícháme, přidáme cukr, vlijeme kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné zchladlé máslo a sádlo a žloutek, přidáme špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto, zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít, těsto by mělo znásobit objem.
Poté vložíme do formy, prsty rozprostřeme i na boky formy, poklademe vypeckovanými švestkami a posypeme drobenkou. Pokud použijeme kyselejší švestky, ještě lehce posypeme cukrem. Pečeme na 170°C až okraje začnou zlátnout.