Formu na beránka nemám, upéct jidáše jsem na Zelený čtvrtek nestihla, takže jsem udělala velikonoční cukroví. Při vykrajování asi čtyřicátého vajíčka mi už ten tvar připomínal spíš avokádo a doufala jsem, že v tom někdo to vejce pozná. A jestli ne, tak to radši dopředu hlásím. :-)
Linecké:
70 g cukru moučka
140 g másla
210 g hladké mouky
žloutek
Suché ingredience smícháme a zapracujeme žloutek a změklé máslo. Vypracujeme šišku těsta, kterou dáme přes noc do ledničky. Následující den z těsta vyválíme placku asi 3 mm vysokou a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček uprostřed vykrojíme ještě malé kolečko. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, trvá to asi 8 minut. Spodní část cukroví potřeme lemon curd a přiklopíme.
Lemon curd:
70 ml citronové šťávy
60 až 80 g moučkového cukru (podle chuti)
4 žloutky
50 g másla
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Nakonec propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky. Skladujeme v lednici maximálně týden.
Comments