Nebudu vám lhát - když chcete v neděli ráno servírovat k snídani croissanty, začněte s přípravou už v pátek. Ale za ty obdivné pohledy členů rodiny a ovace ve stoje to myslím stojí. :-)
220 g hladké mouky
175 ml mléka
25 g třtinového cukru
7 g instantního droždí
sůl
170 g másla
vejce na potření
V kastrůlku ohřejeme mléko, přidáme cukr a přisypeme droždí. Necháme vzejít kvásek a mezitím si v míse smícháme mouku s lžičkou soli. Přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto, nejlépe v kuchyňském robotu. Poté propracujeme rukama, přisypáváme mouku, ale opatrně, těsto by mělo zůstat lehce lepivé. Z těsta vyválíme obdélník, zabalíme do fólie a dáme do lednice vychladit.
Studené máslo vložíme mezi dva pečící papíry a rozválíme na obdélník v přibližně stejné velikosti jako je těsto, které se chladí v lednici. Dáme do lednice asi na půl hodiny.
Na lehce pomoučený vál položíme těsto a doprostřed příčně vložíme máslo. Zabalíme jako obálku a rozválíme na obdélník. Neválíme příliš velkou silou. Přeložíme na třetiny jako dopis a dáme opět chladit na hodinu. Stejný postup zopakujeme ještě třikrát, vždy po hodině a těsto mezitím pořád chladíme v lednici. Před posledním rozválením by mělo být těsto v lednici nejméně 8 hodin.
Těsto rozválíme na pás široký asi 20 cm a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na trojúhelníky (v základně budou mít asi 8 cm). Můžete si připravit pomůcku a trojúhelník vystřihnout z kartonu a ten pak jen přikládat na těsto a krájet podle předlohy. Základnu nařízneme uprostřed asi na 1 cm a zarolujeme od široké strany ke špičce, kterou lehce přimáčkneme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě kynout asi 2 hodiny na plechu vyloženém pečícím papírem. Pro jasnější představu s tvarováním pomůže toto video.
Troubu předehřejeme na 220°C, croissanty znovu potřeme a pečeme asi 18 minut – čas hlídejte, upečené croissanty poznáte podle barvy.
Comments