Makové koláče a záviny mají jednu velkou nevýhodu. Většinou je potřeba se prokousat vrstvou suchého těsta, abyste se dostali k sotva milimetrové vrstvě náplně. U tohohle závinu je to ale přesně naopak! Hodně náplně a tenké těsto, které to vlastně jen drží pohromadě.
Na 1 závin
250 g listového těsta
300 g mletého máku
200 g kysané smetany
120 g - 130 g moučkového cukru
1 lžíce bramborového škrobu
2 vejce
2 kyselejší jablka
1 vejce na potření
cukr moučka na posypání
Troubu rozehřejeme na 190°C a plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na tenký plát. Mák smícháme s nahrubo nastrouhanými jablky, přidáme cukr, bramborový škrob, kysanou smetanu a vejce. Náplň rozetřeme na těsto a zabalíme, nebo můžeme jen přeložit a spojem dolů položit na plech. Konce zahneme a složíme pod závin, aby náplň nevytekla. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct asi na 30 minut. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Recept je z blogu Laskominy od Maryny.
Comments