Že koncept pejska a kočičky "smíchej všechno dobrý a udělej z toho dort" může někdy fungovat, dokazuje tenhle dezert. Makovec je klasika a s mákem skvěle funguje kyselá chuť citrónů. A mascarpone to může celé jen vylepšit.
200 g hladké mouky
200 g mletého máku
160 g cukru krupice
100 g změklého másla
3 vejce
350 ml plnotučného mléka
1 prášek do pečiva
Na lemon curd:
4 žloutky
80 ml citrónové šťávy
70 g cukru krupice
50 g másla
kůra ze tří citrónů
Na krém:
lemon curd z výše uvedeného množství
250 g mascarpone
Menší plech (asi 25x25 cm) vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 170°C.
Mouku a mák promícháme v míse a přidáme kypřicí prášek. V robotu šleháme změklé máslo asi pět minut, až nabyde na objemu a zbělá. Potom do něj po částech vsypeme cukr a zašleháme vejce po jednom. Do směsi vsypeme suchou část surovin a nakonec přidáme mléko. Vlijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi dvacet minut. Jestli je upečeno vyzkoušejte zapíchnutím špejle, čas by měl odpovídat, důležité je makovec nevysušit.
Lemon curd připravíme tak, že do kastrůlku dáme citrónovou šťávu a najemno nastrouhanou citrónovou kůru, přidáme máslo a cukr a na středním plameni zahříváme. Přidáme žloutky a mícháme až do konzistence pudinku. Hotový krém přecedíme přes sítko a necháme vychladit.
Vychladlý lemon curd vyšleháme s mascarpone a krémem naplníme cukrářský sáček se zdobicí špičkou, nastříkáme na kostky makovce a posypeme mletým mákem.
Comments