top of page
DSC_1002.JPG
  • Obrázek autoraHolka v zástěře

Makovec s lemon curd

Aktualizováno: 4. 12. 2019



Že koncept pejska a kočičky "smíchej všechno dobrý a udělej z toho dort" může někdy fungovat, dokazuje tenhle dezert. Makovec je klasika a s mákem skvěle funguje kyselá chuť citrónů. A mascarpone to může celé jen vylepšit.

 

200 g hladké mouky

200 g mletého máku

160 g cukru krupice

100 g změklého másla

3 vejce

350 ml plnotučného mléka

1 prášek do pečiva


Na lemon curd:

4 žloutky

80 ml citrónové šťávy

70 g cukru krupice

50 g másla

kůra ze tří citrónů


Na krém:

lemon curd z výše uvedeného množství

250 g mascarpone


Menší plech (asi 25x25 cm) vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 170°C.


Mouku a mák promícháme v míse a přidáme kypřicí prášek. V robotu šleháme změklé máslo asi pět minut, až nabyde na objemu a zbělá. Potom do něj po částech vsypeme cukr a zašleháme vejce po jednom. Do směsi vsypeme suchou část surovin a nakonec přidáme mléko. Vlijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi dvacet minut. Jestli je upečeno vyzkoušejte zapíchnutím špejle, čas by měl odpovídat, důležité je makovec nevysušit.


Lemon curd připravíme tak, že do kastrůlku dáme citrónovou šťávu a najemno nastrouhanou citrónovou kůru, přidáme máslo a cukr a na středním plameni zahříváme. Přidáme žloutky a mícháme až do konzistence pudinku. Hotový krém přecedíme přes sítko a necháme vychladit.


Vychladlý lemon curd vyšleháme s mascarpone a krémem naplníme cukrářský sáček se zdobicí špičkou, nastříkáme na kostky makovce a posypeme mletým mákem.

1 561 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page