Mazanec z obchodu mi připomíná molitan, takže jsem zatoužila upéct svůj vlastní, hutný a voňavý. Vyzkoušela jsem recept z kuchařky Romana Vaňka a moje očekávání splnil. K tomu hrnek kakaa a Velikonoce můžou přijít.
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
115 ml vlažného mléka
70 g cukru
70 g změklého másla
4 g soli
1 vejce
1 vanilkový cukr
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí
rozšlehané vejce na potření
mandlové lupínky na posypání
Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy prosejeme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Uprostřed uděláme takové kváskové „jezírko“, přidáváme ze stran trošku mouky, až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (nezamícháváme všechnu mouku). Povrch posypeme troškou hladké mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vzejít asi 30 minut.
Poté přidáme ostatní suroviny (cukr, zbylé mléko, máslo, vejce, sůl, vanilkový cukr) a vypracujeme hladké, pružné těsto, ideálně v robotu. Nakonec přidáme nasekané mandle a rozinky, které jsme spařili horkou vodou.
Těsto necháme odpočinout na válu asi 30 minut, poté skulíme do bochánku (pořádně utáhneme, aby se při pečení nerozjel), dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě hodinu kynout.
Troubu rozehřejeme na 160°C, povrch mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi a navrchu prostřihneme nebo přeřízneme do kříže. Pečeme asi 40 – 50 minut dozlatova.
Commentaires