top of page
DSC_1002.JPG
  • Obrázek autoraHolka v zástěře

Mazanec


Mazanec z obchodu mi připomíná molitan, takže jsem zatoužila upéct svůj vlastní, hutný a voňavý. Vyzkoušela jsem recept z kuchařky Romana Vaňka a moje očekávání splnil. K tomu hrnek kakaa a Velikonoce můžou přijít.

 

230 g hladké mouky 100 g polohrubé mouky 1/2 kostky droždí (cca 20 g) 115 ml vlažného mléka 70 g cukru 70 g změklého másla 4 g soli 1 vejce 1 vanilkový cukr 35 g rozinek 35 g nasekaných loupaných mandlí rozšlehané vejce na potření mandlové lupínky na posypání

Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy prosejeme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Uprostřed uděláme takové kváskové „jezírko“, přidáváme ze stran trošku mouky, až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (nezamícháváme všechnu mouku). Povrch posypeme troškou hladké mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vzejít asi 30 minut.

Poté přidáme ostatní suroviny (cukr, zbylé mléko, máslo, vejce, sůl, vanilkový cukr) a vypracujeme hladké, pružné těsto, ideálně v robotu. Nakonec přidáme nasekané mandle a rozinky, které jsme spařili horkou vodou.

Těsto necháme odpočinout na válu asi 30 minut, poté skulíme do bochánku (pořádně utáhneme, aby se při pečení nerozjel), dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě hodinu kynout.

Troubu rozehřejeme na 160°C, povrch mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi a navrchu prostřihneme nebo přeřízneme do kříže. Pečeme asi 40 – 50 minut dozlatova.

509 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page