top of page
DSC_1002.JPG

Mille-feuille

Obrázek autora: Holka v zástěřeHolka v zástěře

Na přípravu tohohle dezertu jsem sbírala odvahu hodně dlouho, přišlo mi, že je to jen pro zručný. A protože mám v hlavě pořád slova paní učitelky Adámkové, kterou jsem měla ve čtvrté třídě na ruční práce „Hanba fuj, prasečina na entou,“ tak jsem se do toho nechtěla pouštět. Nakonec jsem to zkusila a není to sice jako z francouzský kuchařky, ale bavilo mě to.

 

300 g listového těsta

Crème pâtissière (žloutkový krém): 250 ml mléka 50 g krupicového cukru 3 žloutky 25 g kukuřičného škrobu lžíce vanilkového cukru lžíce másla vanilka

Na dokončení: 250 ml 40% smetany moučkový cukr na posypání

V míse prošlehejte společně žloutky, škrob, krupicový i vanilkový cukr a zrníčka vanilky. V kastrůlku ohřejte mléko (nevařte). Teplé mléko po částech nalijte do žloutkové směsi a míchejte do hladka. Krém vlijte do kastrůlku a míchejte do zhoustnutí, krém bude mít konzistenci asi jako pudink. Nakonec vmíchejte máslo a nechte vychladnout. Aby se na povrchu neudělal škraloup, přikryjte potravinovou fólií a přimáčkněte ji na krém.

Troubu předehřejte na 190°C, plech vyložte pečicím papírem a z listového těsta vyválejte obdélník, který hustě propíchejte vidličkou, aby se na těstě netvořily při pečení boule. (Další možností je zatížit těsto dalším plechem a péct, po deseti minutách vrchní plech odklopit a dopéct).

Vychladlý plát těsta nakrájíme na obdélníky asi 8x5 cm. Vyšleháme šlehačku do tuha a opatrně ji zapracujeme do vychladlého žloutkového krému. Krémem naplníme zdobicí sáček s hladkou špičkou a sestavujeme, na jednu porci tři plátky těsta a dvě vrstvy náplně. Nakonec pocukrujeme.

399 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page