Tenhle koláč jsem pekla asi před pěti lety, pak na něj úspěšně zapomněla a znovu ho objevila při listování kuchařkou Apetitu. Kombinaci lískové ořechy, čokoláda, hrušky a žádná mouka nezní vůbec špatně a chutná ještě líp.
Na formu o průměru 24 cm:
85 g mletých lískových oříšků
85 g másla
85 g třtinového cukru
85 g vysokoprocentní čokolády
3 vejce
3 hrušky
lískové ořechy na ozdobu
Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu vyložíme pečicím papírem i po obvodu a potřeme papír máslem.
Čokoládu nalámeme na kousky a spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny, vmícháme vychladlou čokoládu s máslem a mleté ořechy. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Na povrchu uděláme řezy nožem.
V další míse vyšleháme sníh se špetkou soli a pomalu přidáváme do těsta. Jen zlehka každou lžíci sněhu zapracujeme. Tekuté těsto vlijeme do formy, vložíme hrušky a posypeme lískovými ořechy. Pečeme asi 40 minut, necháme vychladnout a pocukrujeme.
Comments