DSC_1002.JPG
  • Holka v zástěře

Přepuštěné máslo (ghí)

Aktualizace: 4. led 2019



Přepuštěné máslo má nejen delší trvanlivost, ale i vyšší bod přepalování, takže je ideální na smažení – zvládne teploty 200°C až 250°C, namísto toho normální máslo 150°-180°C. Při přípravě ghí se odpařuje voda a odstraní se mléčná bílkovina, takže se z bílé kostky másla stane krásně sytě žlutý tuk.

máslo Do silnostěnného hrnce vložíme na kostky nakrájené máslo (používám 3 kostky) a necháme na mírném plameni rozpustit. Necháme probublávat a na povrchu se začne tvořit pěna, kterou odstraníme lžící – nemusíme ji vyhazovat, dá se použít třeba do kaše. Pozor na vysokou teplotu, máslo zhnědne a připálí se.

Na dně se utvoří usazenina mléčné bílkoviny, kterou odstraníme přeceděním. Že je máslo hotové poznáme tak, že má sytě žlutou barvu a lehce oříškovou vůni, trvá to asi 20 minut. Čím větší množství másla použijete, tím delší bude čištění a příprava. Připravíme čistou uzavíratelnou sklenici, navrch dáme cedník a vložíme plátýnko nebo několik vrstev gázy. Po částech přecedíme a necháme vychladit. Za úpravu úvodní fotky děkuju Honzovi. :-)

234 zobrazení
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 Holka v zástěře