Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?
Na formu o průměru 29 cm:
175 g hladké mouky
100 g studeného másla
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce ledové vody
Náplň:
baby špenát
100 g čedaru
3 vejce
250 ml smetany
cherry rajčata
sůl
pepř
Další varianty:
slanina
jarní cibulka
pórek
gorgonzola
mladý hrášek
chřest
cibule...
Mouku vysypeme do mísy, přidáme studené máslo nakrájené na kousky a zbývající suroviny. Prsty vytvoříme „drobenku“ a rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme na 10 minut do lednice. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto rozválíme, přeneseme do formy a vyložíme, těsto které přesahuje přes formu odřízneme. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut.
Mezitím si připravíme náplň: špenát spaříme horkou vodou a v míse rozšleháme vejce se smetanou a přidáme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme a přidáme špenát. Vlijeme do formy, přidáme na kolečka nakrájená rajčata a pečeme asi 25 minut. Podávat můžeme teplý i studený.
TIP: Pro ještě lepší těsto odeberte lžíci hladké mouky a nahraďte ji lžící strouhaného parmazánu.
Comments