Receptů na sladké sušenky tu mám několik, ale k večerům u vína s přáteli se víc hodí něco slaného. Chuť keksů se navíc dá různě obměňovat použitím jiného sýru nebo bylinkami a vydrží dobré i týden.
Cca 25 sušenek:
140 g hladké mouky
100 g studeného másla
30 g sýru Gran Moravia
20 g sušených rajčat
20 g černých oliv
nasekané bylinky (rozmarýn, tymián... nebo sušené, např. Italské nebo Provensálské koření)
špetka soli
V míse smícháme mouku se špetkou soli, nastrouháme sýr nadrobno a přidáme na kousky nakrájené máslo. Olivy a rajčata nakrájíme na malé kousky, vmícháme a přisypeme koření. Vše zpracujeme a vyválíme váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme asi na 30 minut do mrazáku.
Troubu vyhřejeme na 180°C a plech vyložíme pečicím papírem. Vychlazené těsto nakrájíme na kolečka a pečeme asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a skladujeme v uzavíratelné nádobě.
Recept je z webu Laskominy od Maryny.
Commenti