
Na sv. Martina by měl být první sníh, husa, mladé víno a rohlíčky. Tyhle jsou s ořechovou a makovou náplní, křehké, sladké tak akorát. A dobré budou, i když si je upečete i mimo sv. Martina.
Na asi 30 rohlíčků
450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
moučkový cukr na zdobení
Na ořechovou náplň (rozpis na 30 rohlíčků)
175 g mletých vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 bílky
Na makovou náplň (rozpis na 30 rohlíčků)
150 g máku
mléko
skořice
lžíce cukru moučka
Mouku vysypeme na vál, přidáme na kostičky nakrájené máslo, žloutky, sůl a uděláme důlek, do kterého vlijeme smetanu. Vše zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočinout alespoň na půl hodiny.
Mezitím si připravíme náplň. Na ořechovou smícháme všechny suroviny, až vznikne taková pasta. Na makovou dáme vařit mléko, mák vysypeme do mísy a horkým mlékem zalijeme (mléko přidáváme postupně, aby náplň nebyla řídká). Nakonec přidáme špetku skořice a cukr a vše promícháme. Pokud by se vám zdála náplň řídká, přidejte trochu škrobu.
Těsto rozdělíme na pět bochánků a z každého vyválíme asi 3 mm vysoký plát dokulata (případně ořízneme podle talíře, které rozdělíme na šest trojúhelníků. Strany potřeme rozšlehaným vajíčkem, náplň dáme na okraj trojúhelníku, zarolujeme a ohneme do tvaru rohlíčku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut na 180°C a hotové pocukrujeme.
Recept je od pana Cuketky.
Comments