Mám seznam receptů, které chci vyzkoušet. Jeden upeču, tři přidám, další škrtnu protože už je péct nechci a tak dále... A recept na tenhle citrónový koláč s pusinkami tam je dlouho... Několik let určitě. No a když už jsem si půjčila flambovací pistoli a byla doma sama (protože kdyby se to nepovedlo, tak ať mě nevidí v slzách, žejo), rozhodla jsem se do toho pustit. Výsledek – není to tak těžké a ta sladkokyselá chuť... Měla jsem je udělat už dávno!
Na cca 30 kousků:
150 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
½ vanilkového cukru
citrónová kůra
100 g másla
1 žloutek
Citronový krém (lemon curd)
70 ml citronové šťávy
60 až 70 g moučkového cukru (podle chuti)
4 žloutky
50 g másla
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Pusinky
100 g bílků
200 g cukru krupice
Začneme přípravou citrónového krému (lemon curd), ideálně den předem, ale stačí i dvě hodiny před přípravou tartaletek:
Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Poté propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z ½ citrónu, přidáme sůl a nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto a dáme do lednice odpočinout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta ukrajujeme kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačíme do formiček, dno propícháme vidličkou a pečeme asi 15 minut dozlatova. Necháme mírně vychladnout a vyklepneme z formiček. Další variantou je vyválet těsto a vykrájet kolečka o něco větší než je formička. Vložíme do formičky a zbytek ořízneme nožem.
Upečené necháme zcela vychladnout a naplníme připraveným citrónovým krémem.
Do hrnce dáme vodu a do něj vložíme mísu, ve které smícháme bílky s cukrem. Zahříváme, až se cukr rozpustí a poté vyšleháme pevný, lesklý sníh. Trvá to několik minut, ale po ušlehání zůstává špička sněhu rovná a nepadá. Cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplníme, ozdobíme tartaletky a ožehneme flambovací pistolí. Pokud ji nemáme, můžeme tento krok vynechat, nebo vložíme košíčky do trouby na malou chvilku pod gril (musíme hlídat, chce to opravdu jen chviličku).
Comments