DSC_1002.JPG
  • Holka v zástěře

Tartaletky s lemon curd a sněhem


Mám seznam receptů, které chci vyzkoušet. Jeden upeču, tři přidám, další škrtnu protože už je péct nechci a tak dále... A recept na tenhle citrónový koláč s pusinkami tam je dlouho... Několik let určitě. No a když už jsem si půjčila flambovací pistoli a byla doma sama (protože kdyby se to nepovedlo, tak ať mě nevidí v slzách, žejo), rozhodla jsem se do toho pustit. Výsledek – není to tak těžké a ta sladkokyselá chuť... Měla jsem je udělat už dávno!

190 g hladké mouky 90 g másla 75 g cukru krupice 1 vejce špetka soli

Citronový krém (lemon curd)

70 ml citronové šťávy 60 až 70 g moučkového cukru (podle chuti) 4 žloutky 50 g másla nastrouhaná kůra ze 2 citronů

Pusinky

100 g bílků 200 g cukru krupice

Začneme přípravou citrónového krému (lemon curd), ideálně den předem, ale stačí i dvě hodiny před přípravou tartaletek:

Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Poté propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a špetkou soli, pak vmícháme vejce. Přisypeme mouku a promícháme, až vznikne drobenka. Vysypeme ji na vál a rukama vypracujeme těsto, které dáme na hodinu odpočinout do lednice. Formičky vytřeme lehce máslem, těsto z lednice vyválíme na plát a vykrájíme kolečka, která vložíme do tartaletek, nebo utrháváme kousky a vmáčkneme do formiček. Dno propícháme vidličkou a dáme ještě na hodinu do lednice. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 15 minut. Upečené necháme zcela vychladnout a naplníme připraveným citrónovým krémem.

Do hrnce dáme vodu a do něj vložíme mísu, ve které smícháme bílky s cukrem. Zahříváme, až se cukr rozpustí a poté vyšleháme pevný, lesklý sníh. Trvá to několik minut, ale po ušlehání zůstává špička sněhu rovná a nepadá. Cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplníme, ozdobíme tartaletky a ožehneme flambovací pistolí. Pokud ji nemáme, můžeme tento krok vynechat, nebo vložíme košíčky do trouby na malou chvilku pod gril (musíme hlídat, chce to opravdu jen chviličku).

0 zobrazení
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 Holka v zástěře