DSC_1002.JPG
  • Holka v zástěře

Tartaletky s lemon curd a sněhem

Aktualizace: dub 2


Mám seznam receptů, které chci vyzkoušet. Jeden upeču, tři přidám, další škrtnu protože už je péct nechci a tak dále... A recept na tenhle citrónový koláč s pusinkami tam je dlouho... Několik let určitě. No a když už jsem si půjčila flambovací pistoli a byla doma sama (protože kdyby se to nepovedlo, tak ať mě nevidí v slzách, žejo), rozhodla jsem se do toho pustit. Výsledek – není to tak těžké a ta sladkokyselá chuť... Měla jsem je udělat už dávno!

Na cca 30 kousků:

150 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

špetka soli

½ vanilkového cukru

citrónová kůra

100 g másla

1 žloutek

Citronový krém (lemon curd)

70 ml citronové šťávy 60 až 70 g moučkového cukru (podle chuti) 4 žloutky 50 g másla nastrouhaná kůra ze 2 citronů

Pusinky

100 g bílků 200 g cukru krupice

Začneme přípravou citrónového krému (lemon curd), ideálně den předem, ale stačí i dvě hodiny před přípravou tartaletek:

Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Poté propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z ½ citrónu, přidáme sůl a nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto a dáme do lednice odpočinout.


Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta ukrajujeme kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačíme do formiček, dno propícháme vidličkou a pečeme asi 15 minut dozlatova. Necháme mírně vychladnout a vyklepneme z formiček. Další variantou je vyválet těsto a vykrájet kolečka o něco větší než je formička. Vložíme do formičky a zbytek ořízneme nožem.

Upečené necháme zcela vychladnout a naplníme připraveným citrónovým krémem.

Do hrnce dáme vodu a do něj vložíme mísu, ve které smícháme bílky s cukrem. Zahříváme, až se cukr rozpustí a poté vyšleháme pevný, lesklý sníh. Trvá to několik minut, ale po ušlehání zůstává špička sněhu rovná a nepadá. Cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplníme, ozdobíme tartaletky a ožehneme flambovací pistolí. Pokud ji nemáme, můžeme tento krok vynechat, nebo vložíme košíčky do trouby na malou chvilku pod gril (musíme hlídat, chce to opravdu jen chviličku).

1,440 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty