top of page
DSC_1002.JPG
  • Obrázek autoraHolka v zástěře

Chodské koláče

Aktualizováno: 20. 5. 2022


Tyhle koláče jsou klasika, kterou není potřeba moc představovat - kynuté těsto s několika náplněmi, zdobené tzv. merhováním. "Hanba fuj, prasečina na entou," říkala moje učitelka na ZŠ na ruční práce, když viděla jak pracuju s moduritem nebo háčkuju. Když koukám na to zdobení, musím jí dát za pravdu. :-) Ale rozhodující je chuť a ta je skvělá!

 

Na asi 10 větších koláčů:

70 g droždí

500 ml teplého mléka nebo i víc

220 g krupicového cukru + kostka cukru na kvásek

1 vejce + 3 žloutky

1 kg polohrubé mouky

250 g másla, změklého

1 sáček vanilkového cukru

kůra nastrouhaná z 1/2 citronu

1 lžička soli

100 ml rumu

1 lžíce oleje

1 rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů

mandle a rozinky na ozdobu


Tvarohová náplň:

500 g tučného tvarohu v alobalu

5 g vanilkového pudinkového prášku

vanilkový cukr

2 vejce


Maková náplň:

100 g máku

75 ml mléka

10 g moučkového cukru

lžíce povidel

trochu rumu


Troubu rozehřejeme na 180°C.


Nejdřív necháme vzejít kvásek: do kastrůlku s ohřátým mlékem (ne horkým!) dáme trošku cukru a přidáme rozdrobené droždí. V robotu vyšleháme vejce a žloutky do světlé pěny a přidáváme postupně ostatní suroviny. Vypracujeme pružné těsto, které si poté vyklopíme na vál a ještě propracujeme rukama. Bochánek zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout, těsto by mělo znásobit objem. Pak ho znovu propracujeme rukama, rozdělíme na stejně velké dílky – celé těsto zvážím a rozdělím na deset stejně vážících bochánků. Na vymazaném plechu rukou vypracujeme koláč, prsty vytvoříme okraje a necháme ještě asi 15 – 20 minut kynout. Mezitím si připravíme náplně: Na tvarohovou vše smícháme dohromady, na makovou ohřejeme mléko, spaříme mák, přidáme cukr podle chuti a na zahuštění lžíci povidel. Můžeme přidat trochu rumu. Náplně vložíme do cukrářských sáčků, můžeme použít i zdobící špičky a zdobíme koláče podle své fantazie.


Před pečením potřeme okraje rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 20 - 25 minut, až okraje zrůžoví. Po vyndání hned potíráme okraje rozpuštěným máslem s troškou rumu.


Recept na kynuté těsto je z kuchařky Dity P.

1 055 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page