Čtvrt kila čokolády a půl litru šlehačky. Tenhle dort není žádná dietka, ale má tři plusy: je úplně bez mouky, příprava zabere deset minut a chutná fantasticky! Recept od Nigelly Lawson.
250 g vysokoprocentní čokolády
125 g másla
6 vajec
175 g cukru krupice
3 lžíce pomerančového likéru (lze vynechat)
sušená pomerančová kůra (lze vynechat)
Na zdobení:
500 ml smetany ke šlehání
kakao
Troubu si předehřejeme na 180°C a dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme máslo. Ve větší míse ručním šlehačem vyšleháme 2 celá vejce a 4 žloutky s 75 g cukru do světlé pěny. Poté po částech přidáváme zchladlou čokoládovou směs a vlijeme likér. V další míse vyšleháme bílky a poté přisypeme zbytek cukru. Nakonec opatrně vmícháme sníh do směsi a lehce obracíme stěrkou. Vlijeme do formy a pečeme asi 30 - 40 minut. Vršek dortu popraská a po vytažení z trouby spadne, toho se nelekejte.
Po upečení necháme korpus zcela vychladnout a tím se zpevní a bude mít konzistenci asi jako brownies. Ušleháme smetanu, navrstvíme na dort a zaprášíme kakaem.
Comments