DSC_1002.JPG
  • Holka v zástěře

Čokoládový obláčkový dort


Čtvrt kila čokolády a půl litru šlehačky. Tenhle dort není žádná dietka, ale má tři plusy: je úplně bez mouky, příprava zabere deset minut a chutná fantasticky! Recept od Nigelly Lawson.

 

250 g vysokoprocentní čokolády

125 g másla

6 vajec

175 g cukru krupice

3 lžíce pomerančového likéru (lze vynechat)

sušená pomerančová kůra (lze vynechat)


Na zdobení:

500 ml smetany ke šlehání

kakao


Troubu si předehřejeme na 180°C a dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaem.


Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a přidáme máslo. Ve větší míse ručním šlehačem vyšleháme 2 celá vejce a 4 žloutky s 75 g cukru do světlé pěny. Poté po částech přidáváme zchladlou čokoládovou směs a vlijeme likér. V další míse vyšleháme bílky a poté přisypeme zbytek cukru. Nakonec opatrně vmícháme sníh do směsi a lehce obracíme stěrkou. Vlijeme do formy a pečeme asi 30 - 40 minut. Vršek dortu popraská a po vytažení z trouby spadne, toho se nelekejte.


Po upečení necháme korpus zcela vychladnout a tím se zpevní a bude mít konzistenci asi jako brownies. Ušleháme smetanu, navrstvíme na dort a zaprášíme kakaem.

295 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty