top of page
DSC_1002.JPG
  • Obrázek autoraHolka v zástěře

Košíčky s vanilkovým krémem a želatinou


Některé druhy zákusků se v cukrárnách drží roky. Což je i tenhle případ. Akorát já si pamatuju, že vždycky byl košíček rozmočený a navrchu pod vrstvou želatiny bylo kousek kiwi a mandarinka z kompotu. Tak jsem si ten recept vylepšila, vanilkový krém zasypala ovocem a želatiny dala jen tenkou vrstvu.

 

Na cca 15 tartaletek, případně 7 větších (jako na fotce)


150 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

špetka soli

½ vanilkového cukru

citrónová kůra

100 g másla

1 žloutek

Náplň:

250 ml plnotučného mléka

35 g krupicového cukru

½ vanilkového cukru

1 vanilkový pudink

60 g másla

ovoce

čiré dortové želé



Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z ½ citrónu, přidáme sůl a nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto a dáme do lednice odpočinout.


Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta ukrajujeme kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačíme do formiček a pečeme asi 15 minut dozlatova. Necháme mírně vychladnout a vyklepneme z formiček.

Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Kastrůlek přetáhneme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Do mírně zchladlého pudinku zašleháme máslo a zbylý cukr. Krémem naplníme cukrářský sáček se zdobicí špičkou a nastříkáme do jednotlivých košíčků. Pokud se obáváte rozmočení košíčků, je možné je před naplněním uvnitř potřít tenkou vrstvou rozpuštěné bílé čokolády.


Poklademe ovocem (borůvky, maliny, jahody, rybíz, ostružiny apod.) a dáme ztuhnout do ledničky. Želé připravíme podle návodu a potíráme mašlovačkou nebo štětcem.


Recept je z časopisu Apetit.

1 514 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page