V září publikuju fotku s šeříkem... Asi takovej mám skluz v publikování receptů. :-) Výhodou ale je, že jablka jsou k dispozici celoročně a tenhle závin je dokonalej v září stejně jako v květnu! :-)
Na 2 záviny:
300 g polohrubé mouky
250 g másla
4 žloutky
2 lžíce octa
6 lžic vody
jablka (podle velikosti, přibližně 4 větší na 1 závin)
skořicový cukr
Na pomoučený vál nasypeme mouku a přidáme máslo. Pokud je přímo z lednice, můžeme ho nastrouhat na struhadle s většími očky, rychleji změkne. Přidáme žloutky, ocet a studenou vodu. Vypracujeme těsto, které dáme asi na hodinu odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme jablka. Oloupeme je a nakrájíme na kostičky, promícháme se skořicovým cukrem a můžeme přidat ořechy. Pokud jablka nastrouháme, pustí dost šťávy. V tom případě vyválené těsto podsypejte strouhankou.
Vyválíme těsto na tenký plát, přibližně na tloušťku 1 mm. Doporučuji vyválet a přenést na pečicí papír, aby se hotový závin při přesunu na plech neroztrhnul. Pak pod pečicí papír se závinem jen vsuneme plech a přeneseme.
Po celé ploše rozprostřeme jablka, kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zavineme (jako roládu), konce zmáčkneme a celý závin potřeme vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, dokud nezezlátne. Hotový pocukrujeme.
Comments