top of page
DSC_1002.JPG
Obrázek autoraHolka v zástěře

Štrúdl


V září publikuju fotku s šeříkem... Asi takovej mám skluz v publikování receptů. :-) Výhodou ale je, že jablka jsou k dispozici celoročně a tenhle závin je dokonalej v září stejně jako v květnu! :-)

 

Na 2 záviny:

300 g polohrubé mouky

250 g másla

4 žloutky

2 lžíce octa

6 lžic vody


jablka (podle velikosti, přibližně 4 větší na 1 závin)

skořicový cukr


Na pomoučený vál nasypeme mouku a přidáme máslo. Pokud je přímo z lednice, můžeme ho nastrouhat na struhadle s většími očky, rychleji změkne. Přidáme žloutky, ocet a studenou vodu. Vypracujeme těsto, které dáme asi na hodinu odpočinout do lednice.


Mezitím si připravíme jablka. Oloupeme je a nakrájíme na kostičky, promícháme se skořicovým cukrem a můžeme přidat ořechy. Pokud jablka nastrouháme, pustí dost šťávy. V tom případě vyválené těsto podsypejte strouhankou.


Vyválíme těsto na tenký plát, přibližně na tloušťku 1 mm. Doporučuji vyválet a přenést na pečicí papír, aby se hotový závin při přesunu na plech neroztrhnul. Pak pod pečicí papír se závinem jen vsuneme plech a přeneseme.


Po celé ploše rozprostřeme jablka, kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Zavineme (jako roládu), konce zmáčkneme a celý závin potřeme vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C, dokud nezezlátne. Hotový pocukrujeme.


748 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page