top of page
DSC_1002.JPG
Obrázek autoraHolka v zástěře

Švestkový koláč s mákem



Když jsem tenhle moučník pekla poprvé, těšila jsem se až zase uzrají švestky a já ho udělám znovu. Kombinace mák a švestky by těžko hledala konkurenci a k přicházejícímu podzimu se tenhle koláč skvěle hodí.

 

400 g hladké mouky 100 g másla 150 ml mléka 20 g droždí 60 g moučkového cukru 1 vejce 1 žloutek špetka soli

Náplň:

150 g mletého máku 80 ml mléka 50 g moučkového cukru 2 lžíce povidel švestky nakrájené na půlky troška třtinového cukru

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, droždí nadrobíme do hrnku a zalijeme teplým mlékem a přidáme špetku cukru. Až vzejde kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr a po částech přisypáváme mouku se solí.


Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň: Mák přelijeme horkým mlékem, přidáme cukr a vmícháme povidla. Troubu rozehřejeme na 170°C, formu o průměru 32 cm vymažeme máslem.

Těsto po vykynutí vyválíme do obdélníku o rozměru 30x40 cm, rozdělíme na tři části (podélně) a každou část potřeme makovou náplní, zavineme a vložíme do formy do tvaru spirály. Švestky rozpůlíme, posypeme lehce třtinovým cukrem a vkládáme do mezery mezi těstem. Pečeme asi 25 minut, asi 5 minut před koncem potřeme koláč rozpuštěným máslem. Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme.

Recept je z blogu crustycorner.blogspot.com


1 481 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page