Když jsem tenhle moučník pekla poprvé, těšila jsem se až zase uzrají švestky a já ho udělám znovu. Kombinace mák a švestky by těžko hledala konkurenci a k přicházejícímu podzimu se tenhle koláč skvěle hodí.
400 g hladké mouky
100 g másla
150 ml mléka
20 g droždí
60 g moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
špetka soli
Náplň:
150 g mletého máku
80 ml mléka
50 g moučkového cukru
2 lžíce povidel
švestky nakrájené na půlky
troška třtinového cukru
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, droždí nadrobíme do hrnku a zalijeme teplým mlékem a přidáme špetku cukru. Až vzejde kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr a po částech přisypáváme mouku se solí.
Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň: Mák přelijeme horkým mlékem, přidáme cukr a vmícháme povidla. Troubu rozehřejeme na 170°C, formu o průměru 32 cm vymažeme máslem.
Těsto po vykynutí vyválíme do obdélníku o rozměru 30x40 cm, rozdělíme na tři části (podélně) a každou část potřeme makovou náplní, zavineme a vložíme do formy do tvaru spirály. Švestky rozpůlíme, posypeme lehce třtinovým cukrem a vkládáme do mezery mezi těstem. Pečeme asi 25 minut, asi 5 minut před koncem potřeme koláč rozpuštěným máslem. Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme.
Recept je z blogu crustycorner.blogspot.com
Comments