Borůvkový koláč - křehký, šťavnatý, vonící máslem.
250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla
špetka soli
1 vejce
borůvky
na drobenku:
máslo
cukr krupice
hrubá mouka
Smícháme prosátou mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nadrobím změklé máslo (tuhé nastrouháme na struhadle s hrubými očky), přidáme vejce a prohněteme. Těsto zpracujeme v kouli a dáme chladit do lednice.
Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozprostřeme do formy a na krajích trochu zvedneme. Dno propícháme na několika místech vidličkou, aby se při pečení nezvedlo. Troubu předehřejeme na 180°C. Můžeme zlehka posypat strouhankou, která vtáhne šťávu z borůvek - já tento krok vynechávám a rovnou posypu hustě borůvkami a posypu drobenkou. V troubě pečeme asi 30 minut, až začnou zlátnout kraje koláče. Necháme chvilku vychladnout.
Comentarios