Kdo si podle včerejšího receptu udělal slaný karamel (a ještě si ho nesnědl), může ho dnes použít na krém a udělat si tyhle cupcakes. :-)
Na 12 cupcakes:
120 g hladké mouky
38 g kukuřičného škrobu
45 g kakaa
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
90 g másla
120 g cukru krupice
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vejce
180 ml podmáslí nebo kefíru
Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy nasypeme všechny suché suroviny a promícháme. V další míse vyšleháme změklé máslo s cukrem do světlé pěny. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a přidáme podmáslí. Po částech nasypeme sypké suroviny a zpracujeme. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky nebo použijeme samonosné. Naplníme těstem a necháme asi 1 cm od okraje. Pokud při pečení vyběhnou, po vychladnutí je mírně seřízneme.
Slaný karamel:
120 g cukru krupice
30 g másla
100 g 33% smetany ke šlehání
lžička vločkové soli
Cukr nasypeme do rendlíku a necháme na mírném plameni zcela rozpustit, nemícháme. Až se rozpustí a zhnědne, odstavíme ze sporáku a vmícháme máslo. Chvíli trvá, než se máslo s karamelem spojí. Pak přilijeme po částech mírně ohřátou smetanu. Nakonec vmícháme rovnou lžičku vločkové soli. Skladujeme ve skleničce v lednici.
Krém:
200 g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
25 g změklého másla
65 g slaného karamelu
Máslo necháme při pokojové teplotě povolit, případně ho můžeme na chvilku dát změknout do mikrovlnky. Vyšleháme se slaným karamelem a zašleháme krémový sýr.
Krémem naplníme potravinářský sáček s řezanou špičkou a zdobíme cupcakes.
Recept je od odbornice na slaný karamel – www.yummy-muffin.com
Comments