
Bábovka je tradiční moučník (nejen) na nedělní stůl, na který má každý doma svůj oblíbený, a třeba po mnoho generací předávaný, recept. Jestli ale chcete zkusit něco jiného než mramorovanou klasiku, vyzkoušejte tuhle nadýchanou s mákem a višněmi.
250 g změklého másla
190 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
6 vajec
150 g mletého máku
180 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
200 – 250 ml mléka
višně (lze použít kompotované)
Troubu předehřejeme na 180°C. Změklé máslo utřeme s oběma cukry a žloutky do nadýchané pěny. V druhé míse smícháme prosátou mouku s mákem a kypřicím práškem. Smícháme se žloutkovou pěnou a přilijeme mléko. Ušleháme sníh z bílků a špetky soli a opatrně přidáme po částech do těsta a obracením vařečky zapracujeme. Nakonec vmícháme vypeckované višně. Nalijeme do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a pečeme asi 1 hodinu.
Pokud povrch začne rychle tmavnout, přikryjeme alobalem. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Po vyndání ji necháme několik minut stát a poté překlopíme. Pocukrujeme a můžeme podávat.
Comments