Myslela jsem si, že bábovka Savoy, kterou mám tady mezi recepty, nenajde konkurenci. Tahle jí ale šlape na paty a dost možná je ještě o kousek lepší! Plná ořechů a krásně vláčná – zkrátka skvělá.
6 vajec
180 g másla
250 ml smetany ke šlehání
360 g polohrubé mouky
210 g cukru moučka
1 prášek do pečiva
200 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce rumu (nemusí být)
Troubu předehřejeme na 160°C. Změklé máslo šleháme s polovinou cukru do pěny, postupně zašleháme žloutky a po částech přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem, střídavě se smetanou. V další míse vyšleháme bílky se špetkou soli a přidáme druhou polovinu cukru, až vznikne pevný sníh. Ten po částech opatrně vmícháme do těsta a na závěr vmícháme vlašské ořechy.
Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct – v původním receptu se píše hodina, já ve svojí troubě pekla hodinu a půl. Pokud by bábovka začala rychle tmavnout, přikryjte ji alobalem. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout, před podáváním pocukrujeme.
Comments