V souboji lívance x palačinky jsem vždycky na straně lívanců, ať jsou jakýkoliv. Ale ok, v případě tenoučkých palačinek s křupavým okrajem jsem ochotná přimhouřit oko. :-)
Na asi 20 palačinek
250 g hladké mouky 550 ml plnotučného mléka 4 vejce vanilkový cukr špetka soli 2 lžíce másla
V misce rozšleháme vejce, přidáme trochu mléka a po částech přisypáváme mouku a stále metličkou šleháme, aby nevznikly hrudky. Přidáme rozpuštěné a vychladlé máslo a vanilkový cukr. Těsto dáme odpočinout alespoň na hodinu do lednice.
Rozehřejeme si pánev na středním stupni a na oleji nebo přepuštěném másle smažíme tenké palačinky. Těsto musí být řídké, případně přidejte trochu mléka. Smažíme asi dvě minuty z každé strany.
Hotové palačinky potřeme marmeládou, ovocným tvarohem nebo čokoládovým krémem. Doporučuju taky domácí Pribináček. Zavineme do ruličky a lehce pocukrujeme a ozdobíme ovocem.
Commentaires