top of page
DSC_1002.JPG
  • Obrázek autoraHolka v zástěře

Tartaletky s lemon curd a sněhem

Aktualizováno: 2. 4. 2021


Mám seznam receptů, které chci vyzkoušet. Jeden upeču, tři přidám, další škrtnu protože už je péct nechci a tak dále... A recept na tenhle citrónový koláč s pusinkami tam je dlouho... Několik let určitě. No a když už jsem si půjčila flambovací pistoli a byla doma sama (protože kdyby se to nepovedlo, tak ať mě nevidí v slzách, žejo), rozhodla jsem se do toho pustit. Výsledek – není to tak těžké a ta sladkokyselá chuť... Měla jsem je udělat už dávno!

 

Na cca 30 kousků:

150 g hladké mouky

40 g moučkového cukru

špetka soli

½ vanilkového cukru

citrónová kůra

100 g másla

1 žloutek

Citronový krém (lemon curd)

70 ml citronové šťávy 60 až 70 g moučkového cukru (podle chuti) 4 žloutky 50 g másla nastrouhaná kůra ze 2 citronů

Pusinky

100 g bílků 200 g cukru krupice

Začneme přípravou citrónového krému (lemon curd), ideálně den předem, ale stačí i dvě hodiny před přípravou tartaletek:

Citrony důkladně omyjeme a nastrouháme. Potom z nich vymačkáme šťávu a všechny suroviny kromě másla smícháme a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme asi 2 minuty. Poté přidáme máslo nakrájené na kousky a vaříme další 3 minuty, směs během toho zhoustne asi jako pudink. Poté propasírujeme přes sítko a zbavíme tak směs kousků kůry a vlijeme do skleničky.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z ½ citrónu, přidáme sůl a nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto a dáme do lednice odpočinout.


Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta ukrajujeme kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačíme do formiček, dno propícháme vidličkou a pečeme asi 15 minut dozlatova. Necháme mírně vychladnout a vyklepneme z formiček. Další variantou je vyválet těsto a vykrájet kolečka o něco větší než je formička. Vložíme do formičky a zbytek ořízneme nožem.

Upečené necháme zcela vychladnout a naplníme připraveným citrónovým krémem.

Do hrnce dáme vodu a do něj vložíme mísu, ve které smícháme bílky s cukrem. Zahříváme, až se cukr rozpustí a poté vyšleháme pevný, lesklý sníh. Trvá to několik minut, ale po ušlehání zůstává špička sněhu rovná a nepadá. Cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplníme, ozdobíme tartaletky a ožehneme flambovací pistolí. Pokud ji nemáme, můžeme tento krok vynechat, nebo vložíme košíčky do trouby na malou chvilku pod gril (musíme hlídat, chce to opravdu jen chviličku).

5 137 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Nové recepty

bottom of page